Aanmelden:


Statistieken

Wie is er online:
Geregistreerde gebruikers: Canoa Quebrada, Cunha, Dilma

Aantal leden 522
Ons nieuwste lid is Simon Veldman

Blog

Brazilie Nieuws: Een beetje overdreven

door Redactie



Ernesto Araújo, minister van Buitenlandse Zaken, was vandaag aanwezig bij het uitreiken van diploma’s aan studenten van het “Instituto Rio Branco”, een school voor diplomaten in de hoofdstad Brasília, federaal district. De minister toonde zich erg emotioneel. De plechtigheid vond plaats in aanwezigheid van president Jair Bolsonaro. Araújo citeerde een fragment uit de Bijbel: “A pedra que os construtores rejeitaram tornou-se a pedra angular” (De steen, die de bouwlieden verworpen hadden, is een hoeksteen geworden – Psalm 118 – vers 22). In de Bijbel is de hoeksteen een symbolisering voor Jezus Christus.

Araújo: “De steen die verworpen wordt door de persorganen, de intellectuelen, de specialisten… deze steen werd de hoeksteen van het gebouw dat het nieuwe Brazilië voorstelt”, aldus de minister, aldus verwijzend naar Bolsonaro.

In zijn toespraak voor de dertig gediplomeerde leerlingen van het instituut, zei de minister dat “diplomatie niet betekent om bovenop de muur te blijven staan om toe te kijken wie de winnaar wordt, en om zich nadien aan te sluiten bij die winnaar”: “Diplomatie vereist dat het bloed door de aderen stroomt”, zo klonk het.

De plechtigheid was opgedragen aan Aracy Guimarães Rosa (1908 – 2011), een diplomatische klerk die de eretitel “Rechtvaardige onder de Volkeren” toebedeeld kreeg (een uit de Talmoed afkomstige eretitel die door Israël wordt gegeven aan niet-Joden die Joden ten tijde van de Holocaust hebben helpen onderduiken, ontkomen en overleven. De toekenning gebeurt door de leiding van Yad Vashem, de plaats waar het Joodse volk de slachtoffers van de door Adolf Hitler georganiseerde massamoord op de Joden herdenkt). Verwijzend naar Aracy zei de minister dat hij solidair is met zij die momenteel politiek vervolgd worden “in Venezuela en elders in de wereld”.

Hij richtte zich ook tot Jair Bolsonaro en zei: “Geen enkele president hecht meer waarde aan de rol van dit ministerie dan u, niemand had ooit een meer heldere visie over het buitenlands beleid in het voordeel van een nationale transformatie dan u”.

Venezuela

Over de crisis in buurland Venezuela zei de minister dat Brazilië op een beslissende manier hulp verleende om over te schakelen naar een versnelling “om de democratie in dat land te herstellen”. Hij gaf hierbij een sneer naar de pers die volgens hem “duimen voor het behoud van de tirannie en het cynisme in het buurland”, ingaande tegen de regering Bolsonaro.

Araújo vindt dat Juan Guaidó geen nederlaag leed op 30 april door de bevolking op te roepen om Nicolas Maduro onder druk te zetten. De minister besluit dat er vooruitgang gemaakt werd, mede dankzij de druk die uitgeoefend werd door de groep van Lima.

Last but not least uitte hij zijn bezorgdheid over een mogelijke terugkeer van Cristina Kirchner in buurland Argentinië: “Ik denk niet dat een steun van president Bolsonaro aan Mauricio Macri momenteel van belang is, maar ik weet dat hij zich zorgen maakt over een mogelijke terugkeer (van Cristina Kirchner)”.

Bron

Foto: Antonio Cruz - Agência Brasil

Source: https://brazilienieuws.online/2019/05/03/een-beetje-overdreven/