Aanmelden:


Statistieken

Wie is er online:
Geregistreerde gebruikers: Dilma, Holambra

Aantal leden 522
Ons nieuwste lid is Simon Veldman

Blog

Brazilie Nieuws: Dorothy Stang: 14 jaar later

door Redactie



Het eerste panel van het hooggerechtshof STF (Supremo Tribunal Federal) keerde deze week (dinsdag 19/02) het besluit om van minister Marco Aurélio Mello die vorig jaar in mei de grootgrondbezitter (fazendeiro) Regivaldo Pereira Galvão in vrijheid stelde. Galvão werd veroordeeld tot 30 jaren opsluiting als opdrachtgever van de moord op de Noord-Amerikaanse non Dorothy Stang in 2005, in Anapu (Pará). Door de ingreep van het eerste panel moet Galvão nu terug achter de tralies.

Marco Aurélio kende vorig jaar een habeas corpus toe met het argument dat de veroordeelde nog altijd in beroep kon gaan waardoor de minister besloot dat hij dat beroep in vrijheid kon afwachten. Uiteindelijk gaat het nog steeds om dezelfde discussie: kan een veroordeelde alle beroepen afwachten in vrijheid, of mag hij eerder opgesloten worden (zoals o.m. met Lula gebeurde)? Het STF heeft zich bij eerdere gelegenheden positief uitgesproken over een opsluiting na de bevestiging van de straf door een rechtbank van tweede aanleg, maar minister Marco Aurélio gaat daar niet mee akkoord en zegt dat dit ingaat tegen de grondwet.

Minister Alexandre de Morães benadrukte dat de meerderheid van het huidige eerste panel voor het behoud van de straf is, met onmiddellijke opsluiting: “Het gaat hier om een zware misdaad, een moord waarbij het eerste panel op 18 augustus van 2017 al een oordeel vestigde waarbij de meerderheid een habeas corpus afwees”. Naast Morães maken ook de ministers Luís Roberto Barroso, Luiz Fux en Rosa Weber deel uit van het huidige eerste panel: “De feiten gebeurden in 2005. We zijn nu in 2019. Een mooi moment om de straf uit te zitten, en ik zal dat begeleiden”, zo sprak Luís Roberto Barroso.



Regivaldo Pereira Galvão is de enige van de vijf veroordeelde misdadigers in deze zaak die zijn vonnis nog niet uitzat en het recht verkreeg om het resultaat van zijn beroep in vrijheid af te wachten. Aanvankelijk werd hij door een jury tot 30 jaar veroordeeld, maar in mei 2017 werd die straf verminderd tot 25 jaar door minister Felix Fischer van het STJ. Diezelfde minister vaardigde echter meteen het bevel uit tot opsluiting omdat de veroordeling bevestigd werd in tweede instantie. Fischer volgde hiermee het standpunt van de meerderheid van het STF die oordeelde dat een uitvoering van een straf toegelaten is na de uitspraak van de 2de instantie.

Een tweede fazendeiro, Vitalmiro Bastos de Moura, kreeg 30 jaar gevangenis opgelegd, als mede-opdrachtgever van de moord. Amair Feijoli Cunha, een tussenpersoon, kreeg 17 jaar. Clodoaldo Batista, een van de moordenaars, werd veroordeeld tot 18 jaar gevangenisstraf. Rayfran das Neves Sales, de daadwerkelijke schutter, werd veroordeeld tot 27 jaar gevangenisstraf. Allemaal moesten ze hun straf uitzitten maar verkregen inmiddels het recht op een half open regime.

De moord

De Amerikaanse zendelinge Dorothy Stang werd omgebracht met zes kogels op een landelijke weg in Anapu (Pará) in februari 2005. De locatie staat bekend als duurzaam project tot ontwikkeling van de hoop, in het Portugees voluit ”Projeto de Desenvolvimento Sustentável Esperança”, afgekort PDS. Zij was de leidster van het project en werd hierom gehaat door de lokale landbouwers die claimden dat zij de eigenaars waren van het land dat gebruikt werd in het project.

Dorothy Stang arriveerde in Brazilië in de jaren zeventig om pastoraal werk te komen uitvoeren in het Amazonië gebied. Haar werk richtte zich voornamelijk op herbebossing en het zorgen voor werk en inkomen voor de lokale arme bevolking. Stang was 73 toen ze vermoord werd. Haar dood werd een symbool voor de planning en strijd van verantwoorde agrarische hervormingen. De vermindering van gewelddadige conflicten was voor haar een prioriteit.

Sérgio Moro

Voormalige rechter Sérgio Moro, nu minister van justitie, is een sterke voorstander van de uitvoering van een straf na een veroordeling in tweede aanleg. Hij sloot dit in bij zijn voorstellen anti-misdaad die weldra zullen beoordeeld worden door het Parlement. Indien dit goedgekeurd wordt, zal het misschien afgelopen zijn met de eeuwige straffeloosheid waarbij (ook zware) misdadigers hun straf ontlopen, of tenminste nog vele jaren in vrijheid kunnen doorbrengen vooraleer ze echt opgesloten worden. Bepaalde minsters van het STF maken er een spelletje van om veroordeelden weer in vrijheid te stellen, zich beroepend op hun interpretatie van de grondwet. Een beetje duidelijkheid is dus meer dan welkom. Corruptie en moord zijn zware misdaden die enkel maar kunnen aangepakt worden door een goede en eerlijke rechtspraak waarbij de veroordeelden beseffen dat ze hun straf niet kunnen ontlopen.

Bron

Foto: Tomaz Silva - Agência Brasil

Source: https://brazilienieuws.online/2019/02/21/dorothy-stang-14-jaar-later/