Aanmelden:


Statistieken

Wie is er online:
Geregistreerde gebruikers: Cunha, Dilma, Progresso

Aantal leden 522
Ons nieuwste lid is Simon Veldman

Blog

Brazilie Nieuws: De voorbode van een zinkend schip

door Redactie



Ministers, ex-ministers en politici die tot nog toe Jair Bolsonaro steunden, begonnen reeds met het sturen van boodschappen aan woordvoerders van ex-president Lula om te laten weten dat “ze niets tegen hem hebben”, integendeel zelfs. Het fenomeen wordt vooral vastgesteld bij hen die een electorale en politieke basis hebben in het noordoosten van het land.

Ondanks dat zij, publiekelijk, Bolsonaro volgden en zelfs zware kritiek gaven op Lula, geven de ministers en politici nu toe dat Bolsonaro het pleit kan verliezen, en sturen signalen uit dat ze niet van plan zijn om oppositie te voeren tegen Lula, mocht hij als president verkozen worden in oktober.

Sommige politici roepen hierbij de hulp in van zakenlui als boodschappenjongens, ondernemers die al contacten hebben met de PT.

Vorige week toonde DataFolha aan dat Lula 50% van de geldige stemmen zou halen. Deze week maandag was het de beurt aan het peilingsinstituut Ipec dat bevestigde dat Lula 52% van de geldige stemmen zou halen.

Ondanks het optimisme van de PT, en het pessimisme bij de bolsonaristen, geeft niemand toe dat de uitslag al vast staat. Naast de laatste dagen van de campagne op radio en TV voor de eerste kiesronde, is er ook nog een laatste debat. De stemonthoudingen, vooral in de lagere inkomensklasse, kunnen nog voor verrassingen zorgen voor een overwinning van Lula, uitmondend in een eerste ronde met kleinere verschillen.

Historisch gezien, is de onthouding groter bij de lagere scholingsgraad en inkomensgroep, omwille van de verplaatsingskosten en de moeilijkheden die zij vaak ondervinden om naar het lokaal van de stemming te gaan. Die afwezigheid kan de vreugde bij de ‘petistas’, om meteen te winnen in de eerste ronde, temperen.

Bron

Illustratie: Reproductie YouTube

Source: https://brazilienieuws.com/2022/09/27/de-voorbode-van-een-zinkend-schip/