Aanmelden:


Statistieken

Wie is er online:
Geregistreerde gebruikers: Cunha, Dilma

Aantal leden 522
Ons nieuwste lid is Simon Veldman

Blog

Brazilie Nieuws: De sheriff loopt in de weg

door Redactie



Tot op vandaag blijft de democratie in de republiek Brazilië standhouden, maar het lijdt geen twijfel dat velen daar liefst meteen mee willen kappen, in ruil voor wat meer “autoritair” optreden, nu al vier jaren aangewakkerd door de verslagen president, Jair Bolsonaro en de mensen die hem omringen. Zij hebben het vooral gemunt op de gerechtelijke macht die, volgens hen, stokken in de wielen steekt.

Paspoort

Minister Alexandre de Moraes is een van hun doelwitten. Hij is een van de 11 ministers van het hoogste gerechtshof Supremo Tribunal Federal, momenteel ook de voorzitter van het kieshof TSE. In die hoedanigheid bouwde hij een reputatie op als “sheriff”, streng optredend tegen eenieder die in zijn ogen nepnieuws verspreidt, en de democratie aanvalt zoals de bolsonaristische gemeenschap die, sinds de uitslag van de verkiezingen, blijft huilen aan de poorten van de kazernes, smekend om een militaire tussenkomst, ofwel wegen versperrend, tot groot ongemak van de gewone burgers die de politieke warboel stilaan beu beginnen te worden.



Moraes gooide vandaag olie op het vuur door het paspoort van de bolsonaristische blogger Allan dos Santos (foto) ongeldig te verklaren. Het bevel werd reeds doorgestuurd door Itamaraty (ministerie BZ) naar de Braziliaanse ambassade in de Verenigde Staten, waar Santos momenteel verblijft (in Miami), op de vlucht voor de vervolging tegen zijn persoon door het gerecht in Brazilië.

De minister bepaalde ook dat de annulering van het paspoort ingesloten wordt in het MAR systeem (Módulo Alerta e Restrição), van het internationaal verkeer. Dat betekent dat de blogger niet naar andere landen kan reizen vanuit zijn huidige verblijf. Zijn situatie is bijgevolg zorgelijk: de man beschikt niet meer over een geldige identiteit op Amerikaans grondgebied.

De oplossing

De gepensioneerde ‘desembargador’ (hoge rechter) van het TJDFT (Tribunal de Justiça do Distrito Federal e dos Territórios) Sebastião Coelho zei dat “de oplossing erin bestaat om Alexandre de Moraes aan te houden wegens het ‘plegen van misdaden’ bij het nemen van beslissingen in het fake news onderzoek, en op het vlak van de manifestaties tegen de verkiezing van Luíz Inácio Lula da Silva als president”.

Hij zei dat tijdens een toespraak, gisteren, bij een manifestatie voor de poort van de kazerne in de hoofdstad Brasília, en beweerde dat “80% van de rechters van Brazilië, zowel van eerste en tweede instantie, niet akkoord gaan met wat het hoogste gerechtshof doet:

“De oplossing is de arrestatie van Alexandre de Moraes. En ik geef hiervoor een wettelijke basis: wij moeten alles doen in overeenstemming met de grondwet, de wetten. Mijnheer Alexandre de Moraes heeft geen respect meer voor de grondwet, al lang niet meer”, zo zei hij.

Volgens de rechter op rust kan eender welke burger Alexandre de Moraes aanhouden wegens “betrapping op heterdaad”, maar doet dat beter niet “omdat hij niet over de nodige krachten beschikt om dat bevel uit te voeren”. Volgens Coelho moet dat uitgevoerd worden door de Senaat, maar, omdat ze dat niet doen, blijft er niets anders over dan dat de president van de republiek de gewapende strijdkrachten het bevel geeft om minister Alexandre de Moraes aan te houden”.

Er zijn nog zes weken te gaan vooraleer Lula officiëel president wordt van Brazilië. Het ziet er niet naar uit dat hem enige rust gegund wordt door de bolsonaristen, die vinden dat de sheriff hen behoorlijk in de weg loopt.

Foto boven: Rosa Weber, momenteel voorzitster van het hooggerechtshof ST, en Alexandre de Moraes

Bron

Foto's: Fotos Públicas - Antonio Augusto/Secom/TSE - Elza Fiúza/Agência Brasil

Source: https://brazilienieuws.com/2022/11/21/de-sheriff-loopt-in-de-weg/