Aanmelden:


Statistieken

Wie is er online:
Geregistreerde gebruikers: Cunha, Dilma

Aantal leden 522
Ons nieuwste lid is Simon Veldman

Blog

Brazilie Nieuws: De nieuwe regering: links, of te links?

door Redactie



Deze week verscheen er een opiniestukje in de Braziliaanse pers (Estadão) dat flink wat kritiek te verwerken kreeg, uit linkse hoek (uiteraard, het ging over hen). Brazilië, en ook velen in de rest van de wereld, halen opgelucht adem na de overwinning van Luíz Inácio Lula da Silva en denken hierbij terug aan zijn succesvolle regeringen (2003-2011). Over Dilma Rousseff wordt wijselijk gezwegen. Maar dat wil niet zeggen dat alles weer koek en ei zal zijn vanaf 1 januari. Het Brazilië van 2023 is erg verschillend van dat van 2003. Lula was toen al verplicht om pragmatisch tewerk te gaan, afstand nemend van het achteroplopende links. Die aanpak zal nu, meer dan ooit, noodzakelijk zijn. Een samenvatting:

De realistische houding van Lula in 2003 – zichbaar op verschillende vlakken, vooral in de economische sector – was fundamenteel voor de resultaten van zijn eerste mandaat. Zonder de fiscale verantwoordelijkheid en de hervorming van de sociale zekerheid door zijn regering, zouden de prestaties van die regering er anders hebben uitgezien.

Twintig jaar later is Brazilië meer dan ooit onverenigbaar met de dogma’s en praktijken van het oubollige linkse gedachtengoed: een overbevolkte overheidsmachine, een slordige aanpak van de inflatie, een economie volgens de standaarden van de overheid, een vijandige houding tegenover de ondernemerswereld, vooral de landbouw, de onderwerping aan achteroplopende vakbonden en aan het corporatisme van sectoren van het ambtenarenapparaat. Indien Brazilië in 2003 niets te winnen had bij dit verstikkende begrip van de samenleving en de staat, dan is dat nu nog veel minder het geval.

Lula wordt bij zijn terugkeer naar het Palácio do Planalto na 20 jaar geconfronteerd met een verschillend land. Uiteraard bleven veel uitdagingen bestaan: de armoede en de miserie, de sociale ongelijkheden, de lage kwaliteit van het geboden onderwijs aan zoveel kinderen en jongeren, het racisme in al zijn bestaansvormen en uitdrukkingen, infrastructurele problemen, de limieten van de publieke gezondheidszorg, de obstakels voor de economische groei en andere punten. Er gebeurde veel in de voorbije decennia, inclusief betekenisvolle verbeteringen op bepaalde vlakken, maar er was ook achteruitgang, zoals de terugkeer van de honger, en problemen die nog lang niet op een bevredigende manier werden opgelost, zoals goede sanitaire voorzieningen voor vele families.

Hoe dan ook, het Brazilië van 2023 verschilt veel van dat van 2003. Het volstaat, bij wijze van voorbeeld, om de actuele landbouw in aanmerking te nemen, en zijn betekenis voor de Braziliaanse economie. De economische ontwikkelingen op de velden brengen belangrijke wijzigingen met zich mee, nieuwe levenswijzen, nieuwe sociale dynamiek, nieuwe politieke eisen. Tot op vandaag staat links hier argwanend tegenover, net alsof de velden niet aan hun horizon te zien zijn, alsof ze zich in een ander land bevinden.

Als president van de republiek kan Lula het zich niet veroorloven om naast deze nieuwe sociale en economische realiteit te kijken. En hier loopt links duidelijk achterop. Na twee decennia wijzigden ze hun visie nog steeds niet, en produceerden ze tot op vandaag geen enkel ernstig voorstel vanwege de politieke overheid voor de sector. De beweging gaat blijkbaar in tegengestelde richting. Naast het feit dat de PT geen politieke affiniteit had met de landbouw, behandelde de partij degenen die op het platteland ondernemen vaak met minachting en vijandigheid.

Het anachronisme in de linkse hoek valt ook op in de arbeidsverhoudingen. In plaats van een minimaal gearticuleerd voorstel over de hedendaagse arbeidswereld te presenteren, leekte het erop dat links tijdens de verkiezingscampagne predikte tot vakbondswerknemers uit de jaren zestig. In plaats van oplossingen te bieden voor de echte problemen waarmee Braziliaanse arbeiders te kampen hebben, sprak de partij over het herroepen van de arbeidshervorming van 2017, die onder meer de vakbondsbijdrages afschafte.

Zelfs op gebieden waar er nog grote lacunes zijn, zoals onderwijs en gezondheidszorg, zijn de uitdagingen nu grotendeels anders dan die van twee decennia geleden. De bevolking is veranderd, ouder geworden. Er is geen tijd te verliezen. Nog belangrijker is de opleiding van de nieuwe generaties. Er werd een nieuw openbaar beleid geïmplementeerd en meer dan ooit is het nodig om te profiteren van dat wat resultaten gaf.

Ook het internationaal panorama wijzigde. De geopolitieke visie op de koude oorlog, zo geliefd bij links, is nu nog meer achterhaald, nog verder verwijderd van de nationale belangen.

Indien Lula wenst te regeren voor het Brazilië van vandaag, zal zijn derde ambtstermijn nog pragmatischer moeten zijn dan de vorige termijnen. Het gaat niet over vijandigheid tegenover links. Een deel van hen bleef gewoon stilstaan in de tijd.

Het is nog te vroeg om oordelen uit te spreken, maar veel, zoniet alles, hangt af van de “juiste man/vrouw op de juiste plaats”. De namen die tot nog toe werden vrijgegeven (Fernando Haddad – Financiën, Aloizio Mercadante – ontwikkelingsbank BNDES…), hebben voorlopig enkel als gevolg dat de beurs rood kleurde en de dollar steeg. Lula en partijvoorzitster Gleisi Hoffmann vinden dat de markten niet moeten klagen omdat ze tijdens de eerste ambtstermijnen van Lula veel geld verdienden. Bent u het daar mee eens? Is Lula goed bezig? Of is de titel van het opiniestukje gerechtvaardigd (Lula e a esquerda jurássica)? Bevindt een deel van links Brazilië zich nog in het stenen tijdperk? Gaat de PT te ver in het behoud van hun hegemonie in het zogenaamde nieuwe brede front?

Shoot.

Foto boven: Afsluiting van de werkzaamheden van de technische ploeg van de overgangsregering. V.l.n.r. Aloizio Mercadante (nieuwe directeur BNDES), Janja (echtgenote Lula), Lula, vicepresident Geraldo Alckmin, Lu Alckmin (echtgenote Geraldo), partijvoorzitster Gleisi Hoffmann, minister van Justitie Flávio Dino, stafchef Rui Costa.

Bron

Foto: Valter Campanato/Agência Brasil

Source: https://brazilienieuws.com/2022/12/14/de-nieuwe-regering-links-of-te-links/