Aanmelden:


Statistieken

Wie is er online:
Geregistreerde gebruikers: Canoa Quebrada, Cunha, Dilma, quasimodo

Aantal leden 522
Ons nieuwste lid is Simon Veldman

Blog

Brazilie Nieuws: De immer aanwezige ‘Primeira Dama”

door Redactie



De Braziliaanse First Lady, Rosângela ‘Janja’ da Silva, vormde een constante aanwezige in de twee eerste weken van president Luiz Inácio Lula da Silva in het regeringsgebouw Palácio do Planalto. Die voortdurende zichtbaarheid veroorzaakt hier en daar ongemakken, maar geallieerden van Lula besluiten reeds dat haar deelname aan inauguraties, vergadering met de gouverneurs e.a. activiteiten van de sociologe als geslaagd kunnen beschouwd worden, zo schrijft de krant Folha de São Paulo.

Janja speelt een van de hoofdrollen in de officiële agenda van de president, een contrast met haar voorgangsters. Dat begon al tijdens de kiescampagne waarin het duidelijk werd dat zij zich niet wenst te beperken tot de gebruikelijke bezigheden van een first lady, zoals bijdragen aan een of andere vorm van sociale assistentie. Tot op dit moment werd er echter nog geen enkele officiële functie aan haar toegekend.

Door haar ambities verschijnt ze erg veel op de voorgrond, hetgeen bij sommige geallieerden ongemak veroorzaakt omdat zij haar optreden zien als een tussenkomst in de regering. Anderzijds zeggen nauwe medewerkers van de president dat haar aanwezigheid reeds een gevestigde realiteit is. De Folha schreef in december al dat Lula zijn echtgenote waarschuwde voor een teveel aan zichtbaarheid omdat dit tot kritieken zou kunnen leiden.

Anderen verdedigen de sociologe en zeggen dat haar sterke zichtbaarheid een modern beeld toont van de positie van een first lady. Dezelfden zeggen dat de critici voor een deel machistisch zijn door te zeggen dat zij overdrijft door altijd aanwezig te zijn op de officiële bezigheden van haar echtgenoot. Daar voegen ze aan toe dat haar profiel – van een vrouw met een sterke persoonlijkheid – positief is voor de president.



Zangeres en minister van Cultuur Margareth Menezes

Haar zichtbaarheid blijft niet beperkt tot deelname aan officiële ontmoetingen en vergaderingen. Door haar kennis van de artistieke wereld wordt de benoeming van minister van Cultuur Margareth Menezes aan haar toegewezen.

Haar pro-actieve houding bezorgde haar de bijnaam “de Braziliaanse Evita”. In een interview in het programma Fantástico, vorig jaar in december, vermeldde Janja de ex-fist lady van Argentinië als haar “inspiratie”. In datzelfde interview sprak ze ook haar bewondering uit voor Michelle Obama.

Foto boven: President Lula en Janja tijdens een ontbijt voor journalisten, vorige week donderdag 12 januari.

Bron

Foto's: Marcelo Camargo - Antonio Cruz/Agência Brasil

Source: https://brazilienieuws.com/2023/01/16/de-immer-aanwezige-primeira-dama/