Aanmelden:


Statistieken

Wie is er online:
Geregistreerde gebruikers: Cunha, Dilma

Aantal leden 522
Ons nieuwste lid is Simon Veldman

Blog

Brazilie Nieuws: De “Flightdatarecorder” van de BNDES

door Redactie



Gustavo Montezano (foto), de opvolger van Joaquim Levy als de grote baas bij de investeringsbank BNDES (Banco Nacional de Desenvolvimento Econômico e Social), is vastbesloten om de zogenaamde “zwarte doos” van het financiële instituut uit te leggen binnen een termijn van twee maanden. Hij zegt ook dat hij geen opinie vormde over zijn voorgangers, maar dat het wel nodig is om de beslissingen van de bank in de voorbije jaren, uit te leggen.

“Wij hebben het voornemen om de ‘zwarte doos’ uit te leggen. Er bestaan duidelijk twijfels over wat de BNDES nu eigenlijk is, of niet is. Ik krijg verschillende versies te horen van hetzelfde verhaal. Aan het einde van een termijn van twee maanden, zal ik in staat zijn om al deze regelingen, financieringen en financiële verliezen die nu verborgen zijn in de zogenaamde ‘zwarte doos’, te verklaren. Over wat er uiteindelijk tevoorschijn gaat komen, wil ik nu geen commentaren leveren. Sta mij eerst toe om mijn huiswerk te maken”, zo zei Montezano gisteren tijdens een eerste persconferentie.

De term “zwarte doos van de BNDES” is een uitvindsel van president Jair Bolsonaro, verwijzend naar diverse financieringen voor de export van diensten, naar landen als Cuba, Angola, Dominicaanse Republiek en Argentinië. De bank gaf de details al eerder vrij op haar website, maar Montezano zegt dat de prioriteit van het nieuwe beheer erin bestaat om meer uitleg te verstrekken aan de Braziliaanse maatschappij.

“Wat ook de conclusie wordt, we moeten transparant zijn en de besluiten bekendmaken aan de maatschappij en aan de media. Eender wat ik nu zeg, kan er volledig naast zijn, of slechts een deel onthullen van de werkelijkheid. Wacht nog twee maanden en geef ons de tijd om een volledig en conclusief verslag in te dienen. Dat is prioriteit nummer één van de bank. Alles moet eerst geanalyseerd worden”, zo legt hij uit.

Doelen

Montezano trad gisteren officieel in dienst als voorzitter van de BNDES, hiermee de economist en ex-minister Joaquim Levy vervangend. Levy diende vorige maand zijn ontslag in nadat president Bolsonaro publiekelijk zijn wantrouwen uitsprak over hem. Naast de details over die zogenaamde zwarte doos van de bank, kondigde hij vier andere doelen aan: de verkoop van aandelen van bedrijven die nu gecontroleerd worden door de bank; het terugstorten van 126 miljard reais in de schatkist tot aan het einde van dit jaar; een businessplan met doelen, begrotingen en omschrijving voor de komende drie jaren, en tenslotte ook het verstrekken financiële raadgeving aan overheidsorganen, deelstaten en gemeentes.

Montezano heeft haast voor wat de verkoop van die aandelen betreft: R$ 106,8 miljard in BNDESPar waaronder 53,3 miljard van Petrobras, 16,5 miljard van de mijngigant Vale, 9,3 miljard van Eletrobras en 9,26 miljard van JBS. Daarnaast bezit de BNDES aandelen in cellulose fabrieken en bedrijven in de sector elektriciteit, in verschillende deelstaten. Toch zal dat niet in een keer gebeuren, dit om te vermijden dat de prijs van die aandelen zou kelderen op de markt waardoor de bank benadeeld zou worden.

Bron: Agência Brasil

Foto: Valter Campanato - Agência Brasil

Source: https://brazilienieuws.online/2019/07/17/de-flightdatarecorder-van-de-bndes/