Aanmelden:


Statistieken

Wie is er online:
Geregistreerde gebruikers: Dilma

Aantal leden 522
Ons nieuwste lid is Simon Veldman

Blog

Brazilie Nieuws: De Braziliaanse Antifas: wie zijn ze?

door Redactie



Op 27 februari van dit jaar publiceerde Brazilië Nieuws een artikel (van de Folha de São Paulo) met uitleg over de bewegingen die president Bolsonaro steunen en die tot op vandaag regelmatig de straat opkomen. In de hoofdstad Brasília gaat er zelfs geen zondag meer voorbij zonder dat de straten nabij het Palácio do Planalto geel/groen gekleurd worden door de vlaggen van de bolsonaristas, tot grote vreugde van Bolsonaro die er telkens bij is om zijn eigen onemanshow te geven, rechtstreeks uitgezonden via de sociale media. Na recente uitspraken van de Bolsonaro clan over een mogelijke scheuring tussen de drie machten, kwam er plots tegenstand, zowel uit linkse als uit rechtse hoek.

Vorige zondag vormde de bekende Avenida Paulista het toneel voor een protest van de beweging “Somos Democracia”, met deelname van voetbalsupporters van verschillende bekende voetbalclubs uit São Paulo. Tegelijkertijd verschenen er twee andere groepen op het internet die er in minder dan twee dagen in slaagden om 200.000 mensen bij zich aan te sluiten. Het gaat om diverse segmenten van de bevolking, maar het doel is hetzelfde: respect voor de constitutie, harmonie tussen de drie machten en gehoorzaamheid aan gerechtelijke uitspraken. De groep “Estamos Juntos” verzamelde meer dan 215.000 handtekeningen tot maandagmiddag, 1 dag na hun lancering. De hashtag “#Somos70porcento”, verwijzend naar de mensen die in peilingen de regering van Bolsonaro als gewoon, slecht of zeer slecht beschouwen. De hashtag werd zelfs gedeeld door de bekende TV-persoonlijkheid Xuxa Meneguel.

Estamos Juntos

De groep “Wij zijn samen” werd vorige zaterdag gelanceerd en stelt zichzelf voor als een samenkomst van Braziliaanse burgers, bedrijven en instellingen die deel uitmaken van een meerderheid die het leven, de vrijheid en de democratie verdedigt; links, het centrum en rechts verenigd. In de groep zitten bekende Brazilianen als de jurist Miguel Reale Júnior, tv-presentator Luciano Huck, ex-president Fernando Henrique Cardoso, zanger Caetano Veloso en actrice Fernanda Montenegro.

Somos Democracia

De beweging “Wij zijn de democratie” ontstond bij de supporters van de bekende voetbalclub Corinthians. Danilo Pássaro, een van de leiders, zegt dat het oorspronkelijke idee erin bestond om verdedigers te verzamelen van de democratie, mensen die Bolsonaro beschouwen als een autoritaire escalatie. De manifestatie van de voorbije zondag, was volgens Pássaro, bedoeld om de oppositiebeweging tegen de president te versterken. Naast politieke actie ter verdediging van de democratie, zegt Pássaro dat de groep ook bijeenkomt om sociale acties uit te voeren tijdens de pandemie, zoals het bezorgen van voedselpakketten en maaltijden aan de meest kwetsbare deel van de bevolking tijdens de coronavirus pandemie.

Basta!

Vorige zondag werd er ook een manifest uitgegeven met de titel “Basta!” (genoeg), waarin stelling genomen wordt tegen de aanvallen van president Bolsonaro op de democratie, hem beschuldigend van het begaan van misdaden in zijn verantwoordelijkheid als politicus. Het document werd mede ondertekend door o.m. Felipe Santa Cruz, voorzitter van de orde van advocaten.

Direitos Já!

De beweging “Rechten Nu!” ontstond in september van vorig jaar als een front van verzet tegen de regering Bolsonaro. De beweging identificeert zichzelf als een forum voor democratie en verenigd namen uit het linkse en rechts politieke spectrum. Voor volgende zaterdag werd er een virtuele samenkomst gepland met deelname van bekende namen uit de politieke en gerechtelijke wereld als Kamervoorzitter Rodrigo Maia (DEM), Gouverneur Camilo Santana (PT), Nelson Jobim (ex-voorzitter van de STF) en gouverneur Flávio Dino (PCdoB). De woordvoerder van de groep is de socioloog Fernando Guimarães.



Nieuwe protesten werden aangekondigd voor volgende zondag. Gouverneur João Doria liet weten dat hij niet zal toestaan dat er demonstraties komen van twee kanten, voor en tegen Bolsonaro. Deze laatste zei tegen zijn aanhangers dat ze geen aandacht moeten schenken aan zijn tegenstanders.

Met alle Chinezen, maar niet met Lula

De man waarvan iedereen verwacht dat hij aansluiting zou zoeken bij een of meer van deze groepen, of op zijn minst een poging zou doen om de oppositie tegen de extreemrechtse regime te verenigen, doet dat niet. Luiz Inácio Lula da Silva beperkt zich tot te zeggen dat hij te oud is om een “maria-vai-com-as-outras” te zijn (een meeloper), en dat hij het recht heeft om niet deel te nemen aan de acties van “bepaalde mensen”.



De neiging tot sektarisme en wrijvingen bij politieke acties door de ex-president is niet nieuw. De geschiedenis van de arbeiderspartij in de oppositie is geplaveid met voorbeelden, tot op het moment dat hij uitpakte met de pragmatische toepassing van de “paz e amor” filosofie waardoor hij aan de macht kwam. Nu dat hij geen leider meer is van de oppositie, keert hij terug naar de preek van intolerantie. Hij weigert gewoon om een manifest te ondertekenen waarin Jair Bolsonaro veroordeeld wordt voor zijn manier van regeren, en democratische idealen verdedigd worden. Het doel van dat manifest is het verzamelen van handtekeningen zonder invloed van politieke partijen, sociale bewegingen, ideologische of professionele verschillen. Lula eist de insluiting van de eis op “de rechten van de arbeiders”.

Het is niet de eerste maal dat Lula een deelname van de PT aan gemeenschappelijke bewegingen weigert, Hij deed dat toen hij Tancredo Neves weigerde te steunen in 1985, ook toen hij eerst weigerde om de nieuwe constitutie te ondertekenen in 1988 (waar hij later op terugkwam). Ook het Plano Real weigerde hij te steunen.

Lula verloor telkens. Hij won pas toen hij een ommekeer maakte en datgene begon te steunen waar hij voorheen altijd tegen was.



Senator Cristovam Buarque (Cidadania – foto) twitterde hierover: “Jammer dat Lula op een moment als dit er de voorkeur aan geeft om de PT te isoleren, in de strategie om in de 2de kiesronde te geraken met Bolsonaro (in 2022): het gaat er bij hem om dat de PT de verkiezingen wint, niet dat Brazilië gered wordt. Dat is spijtig want de PT doet er wel toe“.

Bron 1Bron 2

Foto's: Fotos Públicas - Pam Santos - Ricardo Stuckert / Facebook

Bron: https://brazilienieuws.online/2020/06/03/de-braziliaanse-antifas-wie-zijn-ze/