Aanmelden:


Statistieken

Wie is er online:
Geregistreerde gebruikers: Cunha, Dilma

Aantal leden 522
Ons nieuwste lid is Simon Veldman

Blog

Brazilie Nieuws: De B-plannen van de koplopers

door Redactie



Ex-president Lula zei dinsdag t.g.v. een diner met ondernemers in São Paulo, dat hij gelooft in een overwinning in de eerste kiesronde. Maar om frustraties te vermijden, zoals gebeurde in 2006, heeft zijn campagne comité al een plan B klaar, mocht de strijd opgeschoven worden naar een tweede ronde.

De ploeg van Bolsonaro heeft er vertrouwen in, maar de vrees bestaat dat de afwijzing tegen zijn persoon nog stijgt in de vooravond van de verkiezingen.

Ondanks de hoop op een snelle overwinning, verklaarde Lula’s coördinator dat men voorbereid is op een ander scenario. Dat was niet het geval in 2006 waar men al zeker was om te winnen in de 1ste ronde, en dat, toen bleek van niet, men daar niet op voorbereid was.

Plan B voorziet een vergadering op maandag 3 oktober om de verdere strategie uit te werken, met een uitnodiging aan alle winnende gouverneurs die Lula steunen, naast de geallieerde senatoren.

De strategie houdt ook een toenadering in tot Simone Tebet om haar steun te bekomen, en een gesprek met de partij PDT, niet met Ciro Gomes.

Jair Bolsonaro

Volgens columnist Robson Bonin (Veja) is de partij van Bolsonaro (PL) bezig met de opmaak van een document met zware beschuldigingen aan het adres van het kieshof TSE en over de veiligheid van de electronische stembussen.



Stembussen worden verzegeld.

Het document van twee pagina’s wordt door zijn campagnevoerders gezien als het “plan B” van de president, indien hij verliest tegen Lula, deze zondag. Met andere woorden: Bolsonaro bereidt het terrein voor om het resultaat van de verkiezingen in vraag te stellen.

“Grote organisaties, met hoge investeringen in de veiligheid van de informatie, vormen geregeld het mikpunt van invasies in hun systemen door criminele groeperingen met uitpersing als doelwit. De vertragingen, aangetroffen in het Tribunal Superior Eleitoral (TSE), refererend naar de inplanting van minimale veiligheidsmaatregelen ter bescherming van de informatie, zorgden voor relevante zwakke punten. Dat kan resulteren in een interne of externe invasie in de kiessystemen, met een zware impact op de verkiezingen van oktober”, zo staat te lezen in het document dat gedoopt werd met de titel “Resultados da Auditoria de Conformidade do PL no TSE” (resultaten van de audit voor conformiteit van de PL bij het TSE).



President Bolsonaro naast Alexandre de Moraes, de voorzitter van het kieshof TSE

De tekst bevestigt op een heldere manier dat het resultaat van de verkiezingen mogelijk gemanipuleerd is binnen het TSE.

“Enkel een beperkte groep bedienden en medewerkers van het TSE controleren de ganse broncode van de electronische stembus en van de electorale systemen. Zonder enige externe controle, zorgt dit, in handen van enkele technici, voor een absolute macht om de resultaten van de verkiezingen te manipuleren, zonder enig spoor na te laten”, aldus de tekst, en: “De noodzakelijke procedures om deze politiek prominente personen te beschermen tegen onweerstaanbare dwang werden niet gevonden, wat een ander hoog risico met zich meebracht”.

De partij van Bolsonaro bevestigt ook dat de “groep leveranciers” van technische diensten aan het TSE, samenesteld uit “derden”, een substancieel risico inhoudt voor een inbreuk op het electoraal systeem.

En zo gaat het nog even door. U vindt een kopie van het document en meer uitleg over de inhoud via deze link.

Foto boven: Lula omringd door dominee’s en enkele geallieerden, biddend voor een overwinning in de 1ste ronde.

Bronnen: G1 Valdo Cruz / Veja Radar Robson Bonin

Foto's: Isac Nóbrega/PR - Fotos Públicas - Alejandro Zambrana/Secom/TSE - Ricardo Stuckert

Source: https://brazilienieuws.com/2022/09/28/de-b-plannen-van-de-koplopers/