Aanmelden:


Statistieken

Wie is er online:
Geregistreerde gebruikers: Cunha, Dilma, Progresso

Aantal leden 522
Ons nieuwste lid is Simon Veldman

Blog

Brazilie Nieuws: Brazilië, waar leiden tot lijden leidt

door Redactie



De bolsonaristas zijn niet de enigen die gebruik maken van het internet, niet alleen om zichzelf te promoten maar ook om nepnieuws en haatpraat te verspreiden, olie gooiend op de polarisatie. Ook de arbeiderspartij PT zag in hoeveel mensen er op een snelle en gemakkelijke manier konden bereikt worden. Ook zij maken veelvuldig gebruik van de sociale media, niet in het minst van Whatsapp.

De partij zag deze week 9 accounts verdwijnen bij dat laatste netwerk, uitgeschakeld wegens geautomatiseerde verzending, dit in een proces met aanklachten over politieke spamberichten, Zowel de automatisatie als de politieke propaganda d.m.v. spam zijn verboden door de interne regelgeving van het medium. De partij bevestigde dat dit alle kanalen waren waarover zij beschikten bij Whatsapp, allemaal verwijderd vanaf 25 juli. Vier daarvan werden inmiddels terug toegelaten.

Gleisi Hoffmann (foto), voorzitster van de partij, verklaarde dat de strafmaatregel past in een grotere context: de strijd in het polemische parlementaire onderzoek “PL das Fake News” (wetsvoorstel m.b.t. fake news), gesteund door de PT, maar zwaar bekritiseerd door het bedrijf op enkele punten: “We kunnen niet zeggen dat het om een wraakactie gaat, maar Facebook is hier duidelijk eenzijdig, neemt een politieke stelling in, in dit wetsvoorstel. Zij zijn er vast niet tevreden mee”, aldus Hoffmann.

Het voorstel werd vorige week goedgekeurd in de Senaat, inclusief twee door 2 PT-senatoren. De tekst zegt dat de sociale netwerken persoonlijke documenten en het telefoonnummer moeten opvragen van de gebruiker, en dat berichten app’s de weg van de berichten moeten volgen als die doorgestuurd worden. Voor Whatsapp betekent dit laatste punt hetzelfde als “een elektronische enkelband opleggen aan de gebruikers”.

De arbeiderspartij beschuldigt Facebook van een gebrek aan transparantie. Hofmann: “De blokkering van onze kanalen gebeurt net enkele dagen nadat wij een verzoek tot impeachment (van Bolsonaro) ondertekenden, door veel mensen en entiteiten ondersteund. Van onze kant bestaat er erg veel wantrouwen over de gebeurtenissen”. Ze voegde eraan toe dat de partij overstapte op het gebruik van Telegram en een eigen platform ontwikkelde om niet meer afhankelijk te zijn van andere bedrijven.

Hier moet gezegd worden dat Facebook en Instagram ook berichten van president Bolsonaro verwijderden omdat zij oordeelden dat die ingingen tegen hun regels.

Hoffmann stuurde gisteren een brief naar Facebook, dreigende met een gerechtelijke vervolging indien er geen antwoord komt over de motieven om de accounts van de PT te blokkeren: “Het is belangrijk dat wij weten waarvan wij beschuldigd worden. Tot nog toe kwam er geen antwoord van Facebook en Whatsapp. Indien er hier sprake is van hypocrisie, dan is dat van hun kant. Zij lieten miljoenen fake news berichten toe tijdens de campagne van 2018, er kwamen geen aanklachten, zij gingen er met de grove borstel door en nu willen ze er plots de fijne kam doorhalen. Ik denk dat zij deze onverwachte strengheid moeten uitleggen”.

Het verzenden van spamberichten is niet verboden door de Braziliaanse wet, maar wel door de regels van Whatsapp die het recht heeft om accounts te desactiveren indien er massaal berichten verzonden worden, of geautomatiseerd, die hun regels overtreden. Per maand worden er in gans de wereld gemiddeld 2 miljoen accounts geblokkeerd.

Een niet bevestigde bron zei hierover: “Als je meer dan 100 berichten per seconde verstuurt, dan is dat logisch gezien geen mens die daar achter zit. De systemen ontdekken dat automatisch met een blokkering als gevolg”.

De PT geeft toe dat er een gespecialiseerd bedrijf gecontracteerd werd om berichten te versturen via Whatsapp (LEADWhats uit Curitiba) dat al vier maanden voor hen werkt. Volgens Hoffmann gebeurt de verzending niet willekeurig, maar wel met het doel om inhoud te verspreiden onder leden van de basis van de partij. Die aanvaarden de berichten bewust en registreren het nummer van de afzender in hun smartphones. Gleisi vindt dat Whatsapp moet bewijzen dat het om fake news gaat: “Dit is officieel nieuws van de PT, onze verantwoordelijkheid. Fake news, voor zover ik weet, is niet officieel, dat wordt verspreidt via de onderwereld van het internet. Als de PT fake news verstuurt, dan moeten wij vervolgd worden door de bestemmeling”.

Van leiden tot lijden

Wie in Brazilië woont, er relaties heeft en een smartphone (wie heeft die niet vandaag?), kan erover meepraten. Om te voorkomen dat het toestel binnen de kortste tijd verandert in een vuilbak, is het nodig om regelmatig of zelfs dagelijks (afhankelijk van de relaties) berichten te verwijderen. Er wordt de grootste onzin doorgestuurd waarbij het niet altijd duidelijk is of het om de waarheid gaat. Het wetsvoorstel, het parlementaire onderzoek, het verwijderen van de vele accounts, zowel bij links als rechts Brazilië, is een stap in de goede richting. De Braziliaanse bevolking is altijd al het lijdend voorwerp geweest van onbekwame leiders die er nog steeds niet in slaagden om de wanstaltige ongelijkheid uit te roeien, meer, de mensen misleiden met valse nieuwsberichten en ideologische bagger, te midden van een moordende pandemie waarbij de overheid er maar niet in slaagt om een eenvormig beleid te voeren. De jongste officiële cijfers: 1.716.196 besmettingen en 68.055 doden. En dat is geen fake news. Helaas.

Bron

Foto: Rovena Rosa - Agência Brasil

Source: https://brazilienieuws.online/2020/07/09/brazilie-waar-leiden-tot-lijden-leidt/