Aanmelden:


Statistieken

Wie is er online:
Geregistreerde gebruikers: Canoa Quebrada, Cunha, Dilma, quasimodo

Aantal leden 522
Ons nieuwste lid is Simon Veldman

Blog

Brazilie Nieuws: Bolsonaro boos op O Globo

door Redactie



Het begrip ‘boos’ in bovenstaande titel is een understatement: ‘woedend’ is meer van toepassing. De president is niet alleen razend op O Globo, maar ook op gouverneur Wilson Witzel (Rio de Janeiro) die volgens hem de poten onder zijn presidentiële zetel uitzaagt, om het kleurrijk te verwoorden. Wat is er (nu weer) aan de hand?

Het gaat om een reportage in het avondjournaal (Jornal Nacional) van de mediaketen O Globo. In die reportage werd gezegd dat het journaal exclusief toegang had tot de registraties aan de ingang van het condomínio Vivendas da Barra (Barra da Tijuca – Rio de Janeiro), de woongemeenschap waar de president en zijn familie een huis bezit. Dat condomínio is ook de woonplaats van de voornaamste verdachte in de moord op het gemeenteraadslid Marielle Franco (op 14 maart 2018), en haar chauffeur Anderson Gomes. Zijn naam is Ronnie Lessa, een voormalige politieman.

De portier van het condomínio vertelde tegen de politie dat de tweede verdachte van de moord, Élcio Queiroz, enkele uren voor de moord aankwam in het condomínio, zeggende dat hij naar de woning ging van Jair Bolsonaro. De registraties van de Kamer van volksvertegenwoordigers tonen echter aan dat Bolsonaro op die dag in Brasília was. Doordat de naam van de president plots opduikt in het onderzoek, zou de zaak nu moeten geanalyseerd worden door het opperste gerechtshof STF (de status van president brengt met zich mee dat hij geniet van parlementaire onschendbaarheid, en enkel kan onderzocht worden door dat hof, indien nodig).



Op de dag van de moord op Marielle werkte de portier aan de ‘guarita’, het hokje van waaruit de toegang tot het condomínio gecontroleerd wordt. Om 17h10 van 14 maart 2018 schreef hij in het boek waarin gegevens van bezoekers genoteerd worden, de naam Élcio, bestuurder van een Renault Logan met nummerplaat AGH8202, en het huis dat de man ging bezoeken, met het nummer 58, de woning van Jair Bolsonaro. Élcio, net als zijn kompaan Ronnie Lessa reeds opgepakt en achter de tralies, wordt ervan beschuldigd om de bestuurder te zijn van het voertuig van waaruit de schoten gelost werden op Marielle Franco en haar chauffeur Anderson.

Het Jornal Nacional ging de verklaringen van de portier na. Die zegt dat Élcio, na zich te identificeren en te zeggen dat hij naar huis nummer 58 ging, naar die woning belde via de intercom om toelating te vragen (zoals gebruikelijk voor bezoekers in een condomínio). Hij zegt ook dat hij de stem herkende van “Seu Jair” (meneer Jair). De portier herhaalde dit in twee verschillende getuigenissen. Het huis met nummer 58 is het eigendom van Jair Messias Bolsonaro. De president heeft nog een tweede woning in dat condomínio, met name het nummer 36 waar zijn zoon Carlos woont, gemeenteraadslid van Rio de Janeiro.

De portier zei ook dat hij zag hoe Élcio naar een andere woning reed, met het nummer 66, de woning van de man die beschuldigd wordt van de uitvoering van de moord, Ronnie Lessa. In zijn getuigenis verklaarde de portier dat hij opnieuw belde naar huis nummer 58 en dat hij te horen kreeg van “Seu Jair” dat hij wist waar Élcio naar toe ging.

Het Jornal Nacional ontdekte na een onderzoek dat Jair Bolsonaro die dag niet in Rio de Janeiro was. Zijn aanwezigheid in het parlement werd op die dag tweemaal geregistreerd bij stemmingen: eentje om 14h en de tweede om 20u30. Op diezelfde dag publiceerde de toenmalige volksvertegenwoordiger ook enkele video’s bij sociale netwerken, opgenomen binnen en buiten zijn kabinet in Brasília.

De president reageerde woedend en bepaald zenuwachtig op het nieuws via een live vanuit Saudi-Arabië, beschuldigde O Globo ervan om leugens te verkondigen en schold hen uit voor “canalhas” en “patifes” (slechteriken, lafaards). Hij dreigde er ook mee om hun licentie te weerhouden in 2022, maar zei dat hij hen nu niet zal vervolgen: “Laat mij nu maar regeren. Jullie zijn hier de verliezers. Ik zou mezelf moeten beheersen, maar ik zit wel aan de limiet”. Ook gouverneur Wilson Witzel kreeg er duchtig van langs. Volgens de president is hij verantwoordelijk voor het laten uitlekken van informatie omtrent het onderzoek op de moord van Marielle Franco: “Vanwaar deze honger naar de macht gouverneur? Waarom wil u mij vernietigen? U wil mijn familie kapotmaken om president te kunnen worden van de republiek”.

Bron: G1

Foto's: Facebook - Reproductie TV O Globo

Source: https://brazilienieuws.online/2019/10/30/bolsonaro-boos-op-o-globo/