Aanmelden:


Statistieken

Wie is er online:
Geregistreerde gebruikers: Canoa Quebrada, Cunha, Dilma, Holambra

Aantal leden 522
Ons nieuwste lid is Simon Veldman

Blog

Brazilie Nieuws: Begint de ijsberg Bolsonaro te smelten?

door Redactie



Wie het recente overzicht las van BRNieuws, blijft mogelijk met vragen zitten: over wie gaat het eigenlijk, wat doen ze, en vooral, waarom doen ze het?

President Bolsonaro hield zich niet aan zijn verkiezingsbeloftes (die vooral mikten op de ethiek die bij vorige regeringen ontbrak) en vertoont vanaf het begin een gebrek aan evenwicht, vertaald in gekke kuren en uitspraken waarvan velen indruisen tegen de democratie. De ene stoelendans werd opgevolgd door de andere, en om te kunnen regeren zocht de president toenadering tot het “centrão”, een reeks vlees noch vis partijen die hun jas keren naar de meest gunstige windrichting. Die centrumpartijen zorgen voor de nodige steun aan de regering in het parlement. Terugkerend naar de vraag ‘waarom doen ze het’ is de belangrijkste vraag op dit moment: “Waarom wast Bolsonaro zijn handen voor het geknoei met miljoenen, net in de gezondheidszorg, te midden van een pandemie?” .

Neen, de president wordt niet beschuldigd om de leider of aanstoker te zijn van de bijzonder twijfelachtige aankoop van het vaccin Covaxin. De kwestie draait erom dat hij beschuldigd wordt van “prevaricação” (nalaten om in te grijpen bij de vaststelling van illegale praktijken), dat hij er zich niets van aantrekt van wat er echt gebeurt in de ministeries en in het land, dat hij zich volledig laat opslorpen door die centrumpartijen, door het welzijn van zijn zonen, zijn eigen ideologie en boven alles en iedereen, zijn herverkiezing.

De president voldoet steeds minder aan de voorwaarden om te kunnen regeren, in een snel tempo. Die realiteit is duidelijk voor iedereen, behalve voor hemzelf. Bolsonaro is “out of orbit”.

De ambtenaar (bij het ministerie van Gezondheid) Luís Ricardo Miranda en zijn broer, volksvertegenwoordiger Luís Miranda, trokken op een zaterdag naar de ambtswoning van de president, vertelden hem over de haast en de druk binnen het ministerie in het voordeel van het Immuniseringsmiddel Covaxin en overhandigden hem een NF (nota fiscal – factuur) met ernstige afwijkingen van de originele verkoopsovereenkomst. Het ging niet om bureaucratische foutjes, maar wel om een duidelijke poging om overheidsgeld weg te sluizen, bij de aankoop van broodnodige vaccins waar de Brazilianen met ongeduld op wachten.

De factuur voorzag een betaling aan een bedrijf dat niet vermeld stond in de verkoopsovereenkomst, met name een offshore in een fiscaal paradijs met een patrimonium van US$ 1 miljoen. Het bedrag van de factuur, US$ 45 miljoen moest volledig vooraf betaald worden, en de “importeur” – t.t.z. het Braziliaanse volk – moest de transportkosten en verzekering betalen.

De hoeveelheid van de vaccins vertoonden eveneens een verschil tussen de verkoopsovereenkomst en de NF, en erger: Brazilië zou al dat geld ophoesten om vaccins aan te kopen waarvan de vervaldatum nabij was.

Bovendien werd Covaxin niet goedgekeurd door het controle agentschap Anvisa, zelfs niet door het agentschap in het land van herkomst, Indië. Of dat niet volstaat, wordt de vertegenwoordiger van de producent (Bharat Biotech) in Brazilië, het bedrijf Precisa Medicamentos, verdacht van overfacturatie in de publieke sector en voor een gebrek aan kwaliteit van testkits voor covid-19. Precisa Medicamentos is ook aandeelhouder van Global, een ander bedrijf dat vervolgd wegens het niet leveren van geneesmiddelen die aangekocht en betaald werden door het ministerie van Gezondheid.

Men hoeft geen advocaat te zijn, noch een economist of boekhouder om het vervolg van dit verhaal in te schatten: de ambtenaar Luís Ricardo Miranda, verantwoordelijke in de afdeling import van het ministerie, schrok zich een bult, vertelde het aan zijn broer, een volksvertegenwoordiger bolsonarista, en beiden trokken naar de president die beloofde om de federale politie in te schakelen, maar in werkelijkheid niets deed. Nu valt hij het duo aan en verzon het verhaal dat hij de vorige zorgminister, Eduardo Pazuello, inlichtte. Die moest echter enkele dagen later opstappen waarbij velen zich een eerdere uitspraak herinnerden van de generaal: “Iedereen wil ‘pixulecos’ (steekpenningen) van het ministerie”.

In het oog van de orkaan: ex-zorgminister Ricardo Barros (in de regering Temer), nu volksvertegenwoordiger (PP, een centrumpartij) en afgevaardigde van de regering in de Kamer. Volgens ‘deputado’ Luís Miranda was de president helemaal niet verrast en zei hij dat dit weer een nieuwe “rolé” (uitstapje, ommekeer, buiten de lijnen lopen) was van Ricardo Barros.

Waarom wast de president zijn handen in de onschuld? Ziet hij een roofpartij van deze omvang over het hoofd, enkel maar om Ricardo Barros te beschermen? Dit terwijl het milieuverdriet Ricardo Salles struikelt door een aanklacht wegens corruptie? En waarom en in wiens naam kieperen minister (secretaris-generaal) Onyx Lorenzoni en kolonel Élcio Franco (nummer 2 bij het ministerie van Gezondheid) een kar vol modder, de federale politie en het openbaar ministerie over de hoofden uit van Ricardo en Luís Miranda, zeggend dat een echte factuur vervalst werd?

Het mag dan ook geen wonder zijn dat de sociale media uitpuilen van anti-Bolsonaro slogans en leuzen, net alsof de uitslag van de recente Ipec peiling nog niet erg genoeg is voor de president die gewoon doorgaat met deelnames aan ‘motociatas’, bedreigingen tegen het hooggerechtshof, het aanvallen van journalisten (vooral vrouwen) en campagnes tegen het dragen van mondmaskers en tegen de elektronische stembus. Peilingen beginnen aan te tonen dat dit niet goed gaat aflopen.

Foto boven: president Bolsonaro en volksvertegenwoordiger Ricardo Barros.

Bron

Is een derde weg mogelijk?

Na de ontwikkelingen van de voorbije dagen, vragen vele Brazilianen zich af hoe groot de uitdaging is om een “derde weg” te vinden, een alternatief voor ex-president Lula en voor de huidige president, Jair Bolsonaro. Een en ander wordt duidelijk bij het analyseren van de uitslag van de peiling door het instituut Ipec, gepubliceerd door de krant Estadão. De politieke partijen die zeggen dat ze tegen die twee kandidaten zijn, gokken op een verdere “smelting” van Bolsonaro. Aldus bekeken, zal enkel Lula een potentiële tegenstrever zijn in een tweede kiesronde.



De peiling wijst uit dat slechts 13% van de kiezers weigeren te stemmen op beide koplopers. Die kiezers verdelen zich tussen hen die vandaag geneigd zijn om te stemmen op Ciro Gomes, João Doria en Luiz Henrique Mandetta. Het totaal van de intentiestemmen op Lula en Bolsonaro bedraagt momenteel 72%. Met andere woorden, bijna 3 op 4 Brazilianen hebben een voorkeur voor een van de 2 toppers. Dergelijke cijfers laten weinig ruimte voor een alternatieve kandidaat, tenminste nu niet.

De versterking van de polarisatie wordt ook aangeduid door specialisten. Politieke wetenschapper José Moisés (Universiteit São Paulo): “Een alternatief van het centrum, een logisch alternatief, kan op dit moment nog niet geconsolideerd worden. De som van de voorkeur voor Gomes, Doria en Mandetta, is lager dan de 23% van Bolsonaro, ofwel; de resultaten van deze peiling bevestigen de polarisatie tussen Lula en Bolsonaro”.

De politici van de centrumpartijen wedden in het algemeen op de populariteitsdaling van Bolsonaro. “Vandaag hebben de mensen de indruk dat enkel Lula een alternatief vormt voor Bolsonaro. Indien een derde kandidatuur mogelijk wordt, dan zal die ondersteund worden door kiezers die nu zeggen dat ze voor Lula zullen stemmen”, zo zegt Gilberto Kassab, voorzitter van de PSD. Kassab zou wensen dat Senaatsvoorzitter Rodrigo Pacheco (DEM) zich aansluit bij de PSD, om daarna kandidaat te worden voor het presidentschap. Ex-Kamervoorzitter Rodrigo Maia (momenteel zonder partij) zegt dat er iemand de plaats van Bolsonaro zal innemen in de tweede kiesronde.

Roberto Freire (Cidadania): “De peiling zet diegenen die twijfelen, onder druk om een impeachment procedure te steunen en ook om te streven naar eenheid. De uitslag vermindert ook het draagvlak van de president”.

Het resultaat: Ciro Gomes (PDT) haalt 7%, João Doria (PSDB) 5% en Luiz Henrique Mandetta (DEM) 3%. De stemintenties voor Lula bedragen 49%, die van Bolsonaro 23%.

Op de vraag “Hoe beoordeelt u de regering van Bolsonaro?” luidt het antwoord:

Goed: 24%
Gewoon: 26%
Slecht: 49%

In februari van dit jaar was dat respectievelijk 28%, 31% en 39%.

“Gaat u akkoord met het beleid van Bolsonaro?”

Ja: 30%
Neen: 66%

In februari was dat 38% en 58%.

Bron

Omdat het niet altijd ernstig moet zijn (of toch?)

Als de president niet vanzelf “smelt”, dan is er altijd wel iemand die een handje wil toesteken. Onderstaand initiatief is een van de signalen die Brazilianen uitsturen om hun visie duidelijk te maken, en als dat kan met een beetje humor, why not.



Brazilianen hebben een bijzonder gevoel voor humor, ook wat hun president betreft. Geïnspireerd door initiatieven als Impôstometro (een teller die in real time aangeeft hoeveel belastingen de Braziliaanse burgers betalen) en Filômetro (van de sector Gezondheidszorg in Salvador – Bahia waar men eveneens in real time de verschillende vaccinatiepunten kan raadplegen, de grootte van de file – zij het te voet of met de wagen in een Drive Thru -, waar men moet zijn voor de 1ste of 2de dosis, welke groep er gevaccineerd wordt), zette een slimmerik de pagina “Cagômetro” op, een webstek waar men de kuren van president Bolsonaro kan raadplegen. Tot nog toe werd die dagelijks geactualiseerd, maar vanaf nu ook ieder uur, zo wist de krant Folha de São Paulo te melden.

Ter verduidelijking: cagar betekent ontlasten. Op de homepage staat te lezen: “De recordperiode van de regering Bolsonaro zonder een “cagada” te doen, bedraagt 19 dagen. Gedurende 30 maanden van deze regering werden ongeveer 202 “drollen” gedeponeerd. Het gemiddelde is 1 ontlasting om de 4 dagen.

Een voorbeeld van de voorbije dagen:

Dag 21: Bolsonaro raakt in paniek, zegt dat hij doet wat hij wil en valt een verslaggeefster aan.
Dag 22: De regering van Bolsonaro kocht een vaccin uit Indië dat 1.000% duurder is.
Dag 24: De familie van de nieuwe minister van Milieu betwist de eigendomsrechten van een indianenreservaat in de staat São Paulo.
Dag 24: President Bolsonaro rukt een mondmasker af van het gezicht van een kind.
Dag 25: Bolsonaro schreeuwt tegen een verslaggeefster in Sorocaba.
Dag 26: Bolsonaro benoemt de echtgenote van volksvertegenwoordiger Ricardo Barros voor een baantje met een salaris van R$ 27.000 nadat een ambtenaar van het ministerie van Gezondheid een corruptie affaire aan het licht brengt, met mogelijke betrokkenheid van Barros.

Foto's: Fotos Públicas - Ricardo Stuckert / Marcos Corrêa/Alan Santos - PR

Bron: https://brazilienieuws.online/2021/06/27/begint-de-ijsberg-bolsonaro-te-smelten/