Aanmelden:


Statistieken

Wie is er online:
Geregistreerde gebruikers: Canoa Quebrada, Cunha, Dilma

Aantal leden 522
Ons nieuwste lid is Simon Veldman

Blog

Brazilie Nieuws: All in the Family

door Redactie



Zo de vader, zo de zoon (of dochter): een achternaam betekent nog altijd iets in de Braziliaanse politiek. Danielle Dytz Cunha, Flávio Bolsonaro, Marcelo Crivella Filho, João Campos, Fernando James Collor, Irajá Abreu, Helder Barbalho, Renan Filho, Marco Antônio Cabral: wat hebben ze gemeen? Een bekende achternaam en de ambitie om in de voetsporen te treden van papa (of mama).

Honderden zonen, echtgenoten of echtgenotes en zelfs kleinkinderen van Braziliaanse politici lieten zichzelf registreren bij het kiestribunaal, voor velen een vuurdoop. João Campos (24-PSB), zoon van de omgekomen (vliegtuigongeluk in 2014) ex-gouverneur van Pernambuco Eduardo Campos, gaat zijn kans wagen als federale volksvertegenwoordiger. Danielle Dytz Cunha’s (31 – MDB) vader Eduardo Cunha (ex-kamervoorzitter) zit nog steeds in de cel maar zij mikt hoog en is kandidaat als gemeenteraadslid voor Rio de Janeiro. Marcello Crivella Filho, de zoon van de huidige burgemeester van die stad, Marcello Crivella, mikt op een zetel in de kamer van volksvertegenwoordigers. Eduardo Bolsonaro, zoon van presidentskandidaat Jair Bolsonaro, probeert een herverkiezing als federale volksvertegenwoordiger. Zijn oudere broer Flávio heeft een hogere ambitie en wil van raadslid van de deelstaat Rio naar de Senaat. Irajá Abreu, zoon van kandidaat vicepresident Kátia Abreu (naast Ciro Gomes) waagt een sprong van de kamer van volksvertegenwoordigers naar de Senaat.

Oude bekende ex-president en senator Fernando Collor wil zijn opvolging garanderen in de kamer en stuurt zijn zoon Fernando James Collor uit als kandidaat. Collor zelf deed een poging om zijn kans te wagen als gouverneur van Alagoas, tegen Renan Filho, zoon van Renan Calheiros, maar gaf het inmiddels op. De deelstaat Pará wordt afgedweild door Jader Barbalho die streeft naar een zetel in de Senaat, samen met zijn zoon Helder Barbalho die gouverneur wil worden.

Sérgio Cabral, ex-gouverneur van Rio de Janeiro zit in de gevangenis, maar zoonlief Marco Antônio Cabral waagt zijn kans als federaal volksvertegenwoordiger.



V.l.n.r. Flávio Bolsonaro, João Campos, Danielle Dytz Cunha en Renan Filho.

Al deze jongere kandidaten pikken een graantje mee van een reeds bestaand netwerk wat de dingen vergemakkelijkt: financieringen van campagnes, het afsluiten van allianties, een leerschool in eigen familie en last but not least, de achternaam. Uiteraard draagt dit niet erg veel bij tot de vernieuwing in de politiek, een van de verzuchtingen van de Braziliaanse kiezers.

Onderzoeken wezen uit dat de naam wel degelijk bijdraagt. Transparência Brasil kwam tot het besluit dat 49% van de verkozen volksvertegenwoordigers in 2014, zonen, kleinzonen, echtgenoten of echtgenotes waren van politici met een mandaat, zelfs 5% meer dan in 2010. Bij de federale volksvertegenwoordigers tot 35 jaar oud, is 85% op een of andere manier een erfgenaam in een familie met een politieke geschiedenis.

In oktober zullen de Braziliaanse burgers moeten kiezen voor een kandidaat voor de kamer, een andere voor de deelstaat, een senator, een gouverneur en de president. Enkel al voor de kamer van volksvertegenwoordigers zijn er al meer dan 8.000 kandidaten, dit voor “slechts” 513 zetels. Kandidaten met een gemakkelijk te onthouden naam, maken meer kansen, ook al zullen enkelen van hen afgewezen worden door de groep kiezers die hun naam linkt aan corruptie, of vervolging wegens corruptie.

Ook de financiering van de campagne speelt een belangrijke rol. Schenkingen van bedrijven zijn niet meer toegelaten. De campagnes moeten gefinancierd worden uit het officiële partijfonds, overheidsgeld dat gradueel ter beschikking gesteld wordt, en schenkingen van gewone burgers. Wie meer invloed heeft binnen de partij, kan hierdoor bevoordeeld worden. Een bekende achternaam is hierbij zeker van nut.

Bron

Foto's: Facebook

Source: https://brazilienieuws.online/2018/09/16/all-in-the-family/