Aanmelden:


Statistieken

Wie is er online:
Geregistreerde gebruikers: Cunha, Dilma, Holambra

Aantal leden 522
Ons nieuwste lid is Simon Veldman

Blog

Brazilie Nieuws: A lie can travel…

door Redactie



… half way around the world while the thruth is putting on its shoes. De uitspraak komt van Charles Spurgeon (1834 – 1892), een Engelse baptistenpredikant in de puriteinse traditie. Hij kon toen niet voorzien dat zijn uitspraak nog steeds nodig & nuttig zou zijn in 2018, zeker in Brazilië waar in tijden van verkiezingen een loopje genomen wordt met de waarheid, door een bijzonder snelle verspreiding van leugens via moderne communicatiemiddelen als Whatsapp.

Tussen 16 augustus en 7 oktober werden 347 publieke Whatsapp groepen in de gaten gehouden door de UFMG (universiteit Minas Gerais) en de USP (universiteit São Paulo), dit in een poging om de politieke gedachtenuitwisselingen via de populairste communicatie app van Brazilië, te begrijpen.

Die communicatie gaat meestal vergezeld van een of ander (vervalst) plaatje met teksten, bedoeld om de bestemmelingen te misleiden. Goebbels zou er een erectie aan overgehouden hebben.

Eigenaardig genoeg maken een aantal van die plaatjes geen directe verwijzing naar een of andere presidentskandidaat, maar proberen ze wel een ideologie aan te prijzen.

Dilma & Fidel



De gemanipuleerde foto (links) is een montage, gebaseerd op de originele opname van John Duprey voor de krant ‘NY Daily News’, in 1959. Fidel Castro trok in april van dat jaar naar de Verenigde Staten om er het succes te vieren van de Cubaanse revolutie. Dilma Rousseff wast toen elf jaar oud (geboren in december 1947). De dame naast Fidel op de originele foto kon niet geïdentificeerd worden.

José Serra & Dilma



De foto van een zogenaamde criminele fiche van PSDB politicus José Serra uit de periode van de militaire dictatuur, is vals. De fiche circuleerde al eerder op het internet, meer bepaald bij de presidentiële verkiezingen van 2010 toen Serra verslagen werd door Dilma Rousseff. Anderzijds is het wel waar dat Serra problemen had met het militaire regime. In zijn biografie staat te lezen dat het regime hem dwong om een tijdlang in het buitenland te verblijven.

Ook de (valse) criminele fiche van Dilma Rousseff verscheen al eerder, in 2010. De vervalsing van het document is nog grotesker, met een gekleurde foto van de ex-presidente. De vingerafdrukken op beide fiches (die van Serra en Dilma) zijn dezelfde.

Globolixo



Bovenstaande foto kwam met de informatie dat het ging om mensen die op een of andere manier verbonden zijn met O Globo (“globolixo”, hiermee het medium in verband brengend met afval) en niet op Bolsonaro stemmen. De foto werd genomen in juni van het jaar 2015, lang voor de verkiezingen van dit jaar, gemaakt tijdens de ‘Heritage Pride March’ in New York, een van de grootste gay parades van de wereld, naast die van São Paulo.

Feministen



Het plaatje hierboven is het resultaat van twee verschillende evenementen: geen van beiden heeft uitstaans met welk protest dan ook van Braziliaanse feministen. Het eerste plaatje toont een koppel dat seks heeft in Oslo – Noorwegen, in 2011. Zij maken deel uit van een groep die vindt dat seks hebben op publieke plaatsen, bijdraagt tot een beter besef van onze wouden en natuurlijke rijkdommen (Ecoporn), zo berichtte de krant San Francisco Chronicle in de Verenigde Staten.

De twee andere plaatjes werden gemaakt in de kathedraal van Buenos Aires – Argentinië, in 2015, dit volgens een reportage van de Argentijnse krant Clarin. Het gaat om een protest tegen de overwinning van Maurício Macri in de presidentiële verkiezingen van dat jaar. De foto’s verschenen in 2016 als zijnde afkomstig uit een Spaanse kathedraal.

Dit waren maar enkele voorbeelden. Wie in Brazilië woont, vrienden heeft die politiek bewust zijn, zal kunnen beamen dat het Whatsapp fluitje vele tientallen malen per dag weerklinkt op zijn of haar smartphone. Dat op zich is nog niet zo erg; veel erger is dat zovelen geloven in alle onzin die op deze manier verspreid wordt. Dit geldt trouwens niet alleen voor Whatsapp: ook andere sociale media als Facebook en Twitter worden dagelijks bevuild met politieke onzin en leugens die veel sneller reizen als de waarheid.

Bron

Source: https://brazilienieuws.online/2018/10/18/a-lie-can-travel/