Aanmelden:


Statistieken

Wie is er online:
Geregistreerde gebruikers: comulder, Cunha, Dilma

Aantal leden 522
Ons nieuwste lid is Simon Veldman

Blog

Brazilie Nieuws: 4 musketiers in Bahia

door Redactie



Salvador, de hoofdstad van Bahia, ontving vandaag 4 presidentskandidaten, de “musketiers” president Bolsonaro (PL), ex-president Lula (PT), Ciro Gomes van de PDT en Simone Tebet, lid van de MDB. Zaterdag 2 juli is een feestdag in Bahia waar de onafhankelijkheid van Brazilië op deze datum gevierd wordt. Lula en Bolsonaro ontmoetten elkaar niet, maar bevonden zich binnen een straal van 3,4km in en rond de stad. Met 11 miljoen kiezers vormt Bahia het grootste electoraat van Brazilië.

Bolsonaro gaf een toespraak voor de vuurtoren van Barra (foto) en nam daarna deel aan een motortreffen. Lula, Ciro Gomes en Simone Tebet namen deel aan de traditionele optocht “Caminhada do 2 de julho”. Lula trok daarna naar het voetbalstadion Fonte Nova voor een evenement “Grande Ato da Independência” getiteld, in het gezelschap van gouverneur Rui Costa.

In zijn toespraak beloofde Bolsonaro dat Brazilië de goedkoopste brandstofprijzen van de wereld zal hebben: “Ik betreur het dat de negen gouverneurs van het noordoosten naar het gerecht trokken tegen de verlaging van de belastingen op brandstoffen. Dat is ontoelaatbaar. Laten we ervan uitgaan dat het gerecht ongelijk zal geven aan die mensen en dat wij kunnen beschikken over de goedkoopste brandstoffen ter wereld”.

Bolsonaro nam niet deel aan de herdenking van de onafhankelijkheid, maar verwees er wel naar: “Wat dit jaar op het spel staat is onze vrijheid. Ik ben ervan overtuigd dat wij, indien nodig, er alles zullen aan doen opdat onze grondwetten, onze democratie en onze vrijheid behouden blijven”.

De pers hakt intussen duchtig in op het wetsvoorstel “Kamikaze” dat een verhoging toelaat van de sociale uitkeringen, hulp aan zelfstandige vrachtwagenchauffeurs en goedkoper gas voor de noodwendige families. Ricrado Noblat schrijft hierover:

“Tegenstanders van Dilma Rousseff (afgezet in augustus 2016 na een impeachmentprocedure) zeiden dat zij viel omdat ze de wet op fiscale verantwoordelijkheid overtrad. Niets van. Dilma werd afgezet omdat zij de politieke steun verloor om nog langer te regeren. Dat gebeurde ook eerder met Fernando Collor, beschuldigd van corruptie.

De pedaaltrappen van Dilma verliepen met de snelheid van een gewone fiets in vergelijking met de trappen op een racefiets van Bolsonaro die niet alleen de grondwet omver rijdt, maar ook de wet op fiscale verantwoordelijkheid en de wetten omtrent de verkiezingen. Zoiets was nooit eerder te zien in Brazilië.

Links sprak ten tijde van Dilma over een staatsgreep. Nu, met de angst om stemmen te verliezen, stemde de Senaat ten gunste van het wetsvoorstel, en zal dat ook gebeuren in de Kamer, in het voordeel van de staatsgreep die Bolsonaro uitvoert om over drie maanden opnieuw verkozen te worden.

Het voorstel verhoogt de totale kost van het verkiezingspakket tot 343 miljard R$, hetzij het gaat om de schepping van nieuwe uitkeringen, of om de uitbreiding van de reeds bestaande. Bolsonaro wil de verkiezingen afkopen met overheidsgeld.

Er is altijd nog het federale hooggerechtshof om de schending van wetten af te stoppen, zo denken naïevelingen. Maar het zal moeilijk zijn om dat te tegen te houden. Hoe zullen 11 rechters genoeg moed opbrengen om het hoofd te bieden tegen een stemming van de Senaat met 70 voor, en 1 tegen?

In de Kamer zal het voorstel ondersteund worden door een overgrote meerderheid van de volksvertegenwoordigers. Het spel wordt zodanig gespeeld dat het gerecht niet de schuld krijgt van de geschenken die de regering besloot om uit te delen, onder het voorwendsel dat het land met een ernstige crisis te kampen heeft, door de oorlog in Oekraïne.

Dit komt niet uit de mond van minister van Economie Paulo Guedes, maar hij zegt wel, met goedkeuring van zijn baas president Bolsonaro, dat de economie in een snelle vaart recupereert. Hij roept hoera omdat de werkloosheidscijfers en de inflatie in dalende lijn gaan.

Het wetsvoorstel kreeg het bijvoegsel Kamikaze omwille van de verwoestingen in de publieke rekeningen, denkend aan de Japanse piloten die in WOII hun vliegtuigen, gevuld met explosieven, in vijandelijkse schepen boorden.

Vanuit het linkse standpunt kan er sprake zijn van een Harakiri voorstel (een traditionele zelfmoord voor de samoerai in Japan, uitgevoerd met een lang mes in eigen buik), dit in het geval Bolsonaro zou herkozen worden dankzij dit voorstel.

Indien hij verliest, dan zal de volgende regering opgezadeld worden met een vervloekte erfenis. Indien hij wint, dan zal links de bitterste fout van hun geschiedenis moeten doorslikken. Wie ook wint of verliest, de armste Brazilianen zullen de rekening van dit fiscale feestje moeten betalen. Zoals gebruikelijk.

Bron

Foto: Facebook

Source: https://brnieuws.com/2022/07/02/4-musketiers-in-bahia/