Aanmelden:


Statistieken

Wie is er online:
Geregistreerde gebruikers: Cunha, Dilma

Aantal leden 522
Ons nieuwste lid is Simon Veldman

Blog

Barbosa, vreemde eend in de bijt?

door Redactie

Barbosa

Eerder deze week maakte Brazilië Nieuws melding van het mogelijke duo kandidaat-president en vice, Joaquim Barbosa en Marina Silva (of andersom). Het is inmiddels wel duidelijk dat geen van beiden het ziet zitten om vice te zijn van de andere. Marina Silva is genoegzaam bekend bij de Braziliaanse kiezers, als milieu-activiste, voormalig lid van de arbeiderspartij, de groene partij en ooit nog minister van milieu in de regering Lula, als senator, later tweemaal presidentskandidate: in de verkiezingen van 2010 en nog eens in 2014. Ze haalde het niet maar is dus blijkbaar bereid om het nog eens te proberen. Joaquim Barbosa is een ander paar mouwen, een nieuwkomer die de aandacht trekt om verschillende redenen. Het tijdschrift Istoé zette ze op een rijtje. Een samenvattende vertaling.

De kandidatuur van de voormalige rechter van het STF werd nog niet geformaliseerd, maar toch wordt hij door velen al gezien als de kandidaat die de diep geschonden politiek van het land terug zou kunnen moraliseren. Dat reflecteerde in de jongste peilingen van Datafolha en Vox Populi waar hij vlak na Lula, Marina Silva en Jair Bolsonaro verscheen met 10% van de stemintenties. Algemeen wordt aangenomen dat Lula niet zal kunnen deelnemen en dat nogal wat Lula stemmers hun heil gingen zoeken bij Marina. Het fragiele vrouwtje sukkelt echter met haar eigen politieke identiteit en haar standpunten zijn niet altijd duidelijk. Jair Bolsonaro is een extreemrechtse figuur en ondanks het behoud van zijn tweede plaats in de peilingen, is er ook geen vooruitgang. Politieke analisten leiden hieruit af dat hij zijn hoogtepunt bereikte en een meerderheid van de Brazilianen niet akkoord gaat met zijn extreme visies en erg radicale standpunten. En dan komt er plots zo iemand als Barbosa op de proppen, een alternatief om rekening mee te houden.

De bekende jurist en ex-rechter staat bekend voor zijn rechtlijnigheid en vurig temperament, een zekere opvliegendheid. In 2009 richtte hij zich op een gegeven moment tot zijn collega Gimar Mendes: “Wanneer uw excellentie zich tot mij richt, dan heeft u het niet tegen uw handlangers in Mato Grosso!”. Barbosa werd ooit veroordeeld voor het beledigen van een journalist die hij had aangemaand “om zich in de modder te gaan wentelen”. Gelukkig voor hem tellen dergelijke veroordelingen niet mee om ingekaderd te worden in de wet “ficha limpa” (proper strafblad) waardoor hij niet zou kunnen deelnemen aan verkiezingen.

De PSB (Partido Socialista Brasileira) onderhandelt al maanden met Barbosa en slaagde er kort geleden in om de voormalige minister op te nemen in de partij. Zijn kandidatuur schudt de politieke verhoudingen door elkaar omdat hij stemmen wegneemt van links zowel als van rechts. Hij geeft weinig of geen interviews, maar is wel een gebruiker van de sociale media waar hij zijn meningen ventileert. Die meningen vormen een mix van linkse maatschappelijke ideeën met een liberale aanpak van de economie. Hij verdedigt bijvoorbeeld de privatizering van staatsbedrijven, maar niet de “kroonjuwelen” zoals Petrobras. Hij verdedigt eveneens structurele hervormingen van de sociale uitkeringen en pensioenen, mits ook de grote schuldenaars aangepakt worden: banken, grote bedrijven e.d. meer die (soms diep) in het rood staan met hun sociale bijdrages.

Zijn imago is er eentje van iemand die vecht tegen de corruptie (wat hij o.m. bewees bij zijn aanpak in het mensalão schandaal) en zijn persoonlijke ethiek kwam nooit in het gedrang. Herhaaldelijk werd hij afgebeeld als Batman, een ridder of een kruisvaarder. Barbosa heeft een erg nederige afkomst: zijn vader was een metselaar, zijn moeder een schoonmaakster. Hij is de oudste van 8 kinderen. Op zijn 16de trok hij op zijn eentje naar Brasília, begon te werken bij de post en ging naar school, altijd publieke scholen. Hij studeerde rechten bij de universiteit en specialiseerde zich in het bestuderen van de grondwet, behaalde een bachelordiploma. Later werd hij tewerkgesteld bij het ministerie van buitenlandse zaken en kwam zo terecht in de Braziliaanse ambassade van Helsinki, Finland. Hij volgde een cursus voor procureur en slaagde in 1984. Nadien kwam hij terecht in het ministerie van gezondheid, studeerde nog 4 jaren in Frankrijk en haalde ook daar een universitair diploma. Andere ervaringen: professor aan de universiteit van Rio de Janeiro, een bezoek aan de Columbia universiteit in New York, een jaar in de Los Angeles School of Law, talenstudies in Groot-Brittanië, de Verenigde Staten, Oostenrijk en Duitsland. Barbosa spreekt vloeiend Frans, Engels, Duits en Spaans. In 2003 werd hij door president Lula aangeduid voor het Supremo Tribunal Federal. In 2014 ging hij op pensioen, voornamelijk om gezondheidsredenen (Barbosa leed erg onder hevige rugpijnen en moest rechtstaande de sessies van het STF bijwonen om het te kunnen volhouden. Nu is dat verbeterd).

Zijn standpunten

Strafuitvoering na de 2de instantie: “Indien we moeten wachten op de uitvoering van alle beroepen, dan is het proces eindeloos. Ik ken geen enkel ander land waar er zoveel mogelijkheden bestaan om in beroep te gaan als het onze”

Foro Privilegiado: “Geprivilegieerde rechtspraak vormt de rationalisatie van straffeloosheid”

Schenkingen van bedrijven voor verkiezingen: “Toelaten dat een bedrijf schenkingen doet voor politieke campagnes in een land dat het patrimonialisme in zijn DNA heeft, kan enkel uitdraaien op dit: een kolossale corruptie”

Herverkiezing: “Een herverkiezing vormt de factor die corruptiepraktijken vermenigvuldigt. Geen enkel regime kan overleven als de macht niet regelmatig overgedragen wordt”

Politiek standpunt: “Ik ben een klassieke sociaal democraat, Europese stijl. Het kapitalisme is nu eenmaal een feit, we moeten er enkel voor zorgen om de schadelijke effecten te verzachten, en te genieten van de goede kanten, zoals het ondernemerschap”

Opvoeding: “Mijn droom: over beleidsmensen beschikken die zich bewust zijn van het diepgaande effect dat het verspreiden van een kwalitatieve opvoeding heeft op de ontwikkeling van een land”

Joaquim Barbosa is verder tegen de verlaging van de strafbare leeftijd, en voor de rechten van homoseksuelen, zoals een onderling huwelijk.

Hij heeft zijn kandidatuur als president nog niet officiëel kenbaar gemaakt. Zelf heeft hij nog altijd twijfels, en binnen de PSB zijn er nog steeds lui zoals Márcio França, momenteel gouverneur van São Paulo, die een voorkeur heeft voor een samenwerking met Geraldo Alckmin (PSDB), en Ricardo Coutinho, gouverneur van Paraíba, die liever een alliantie wil afsluiten met de PT. Carlos Siquera, voorzitter van de PSB, is wel degelijk overtuigd: “Wij weten nu al dat Barbosa het potentiëel bezit om veel verder te gaan dan dit (de resultaten van de jongste peilingen)”.

Barbosa heeft het zeker in zich om dé kandidaat te worden van het centrum en een alternatief te vormen voor het extreme gedachtengoed van iemand als Bolsonaro waar vele Brazilianen voor terugschrikken, geen ongezonde reflectie.

Foto: José Cruz - Agência Brasil
Overgenomen met toestemming van Brazilië Nieuws